Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG8009S11062THSUA504E4

Във Варна откриха бюст-паметник на генерал Иван Колев – бащата на българската конница

Дата на публикуване: 25.09.2023
Последна актуализация: 25.09.2023


 Бюст-паметник на генерал-лейтенант Иван Колев, известен още като бащата на българската конница бе открит с военна церемония във Варна днес. Сред официалните гости на церемонията бе и професор Андрияна Андреева – областен управител на Варна. 
 Събитието бе по повод 160-годишнината от рождението на българския офицер. Създаването на паметника е идея на сдружение "Български родолюбци". Генерал Колев е „личност от българската история, чието име дълго време несправедливо тъне в забрава“, припомнят историци, а Валентин Иванов, зам.-председател на сдружението, напомни днес  някои от най-важните решения и действия на военачалника са свързани с Добричката епопея по време на Първата световна война. Тогава спасявайки Добрич от руските и румънски войски, водената от него конница предотвратява настъплението им към Варна и Бургас.
 Организатори на церемонията по откриване бюст-паметника на генерал Иван Колев бяха Община Варна, Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия. Бюстът на генерал Колев е дело на скулптура Живко Дончев. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, което възхвалява подвига на мъжете от българската кавалерия, информира в репортаж за събитието Радио Варна.

Паметник - Иван Колев